Beyin Dalgalarinizi Kullanarak Eksi Sözlüge Mesaj Yazabilir Misiniz?

0
FZ
Hic klavye, fare, mikrofon, vs. kullanmadan sadece beyin dalgalarinizi, bir EEG cihazini ve bir de kisisel bilgisayarinizi kullanarak Eksi Sözlüge mesaj yazabilir isiniz?

Sabanci Universitesi'nden Armagan Amcalar bunu yapabilecegini iddia ediyor. 14 Ocak gunu yani yarin bir demo yapacagini soyleyen Amcalar'in konuyla ilgili web sitesi: http://www.armaganamcalar.com/eeg/eeg.php

Görüşler

0
Tarık
Haber, sadece vücudunuzu ve bir adet zaman makinesi kullanarak zamanda yolculuk edebilir misiniz? türünde birşey olmuş. Zaman makinesini temin ederseniz neden olmasın diye cevap vereyim bende:)

Elimdeki eski bilim teknik, elektroteknik dergilerinden hatırlıyorum aslında, şempanzelerin beyin dalgalarını örnekleyerek bir şeyleri uzaktan komuta ettiriyorlardı. Bir adam beyin dalgalarının işlenmesi marifetiyle radyo çalıştırıyor, frekanslarda geziniyordu vs. sanırım '79 ile '85 arası derginin birindeydi.

Tıb biliminin ilgili bölümüne aşina birinin azcık SP bilgisiyle beyin dalgalarını örnekleyip birşeyler yapması zor olmasa gerek.
0
redmoonstar
"... zor olmasa gerek" ile uğraşmak/kafa yormak, aynı şey OLMASA GEREK ...

Yılmaz Erdoğan'ın filmlerindeki karekterlerden birinin de dillendirdiği "... ben bunu düşünmüştüm ..." sözünü kullanan, her öneriye/buluşa böyle yaklaşan ANONİMlerimiz vardır.Tarık arkadaşımızın söyledikleri biraz buna benziyor.

Saygılar :)
0
Tarık
:) Öyleymiş gibi dursada, aynı şey değil. Fakat ne varki aynı şey olmadığını burada kanıtlayamam.
0
FZ
Tarık,

BCI epey aktif bir araştırma alanı ve bu tür çalışmalar epey yeni. Sadece beyin dalgalarını kullanarak cümle yazmak kolay bir şey değil.
0
Tarık
Sadece beyin dalgalarını kullanarak cümle yazmak elbetteki zor bir iş. Bu biraz statik elektrik tetiklemesiyle robot kolu hidroliği çalıştırmaya benziyor. Tek farkı elektriğin ve elektriğin etki edeceği fiziksel ortamın bir modeli var. Olaylar bu model içerisinde gerçekleşmeli. Yoksa yapılan araştırmanın bir anlamı olmayacak.

Bilginin fiziki olarak insan algılarının aşağısında olması ile hiç olmaması arasında bir fark var, bu tip projeler güç elektroniğinin ileri seviyeleriyle alakalıdır biraz ve zamanında ilgilendiğim elektromanyetik dinleme ve işaret işleme mevzularınıda içine alan daha ileri konulardan biridir. Geldiğimiz noktada nano seviyelerde oluşsalar bile enerjiyi ve veri bindirilmiş frekansları ölçebiliyoruz.

Beyin dalgasını kullanarak ekşi sözlüğe ileti gönderme konusu işaret işleme, işaretleri anlamlandırma ve bilgisayarın işaretlerden bizi anlayabilecek seviyede olgun bir veritabanına sahip olmasına bağlı biraz. Bir üstteki yorumumda belirttiğim SP de 'signal processing' dir zaten. Doğal olarak teorisi anlamlı ve anlaşılır, pratiği imkansızın sınırlarını zorlayacak bir proje.
0
FZ
Konuyla ilgili kısa bir literatür taraması için Beyin Bilgisayar Arayüzleri başlıklı makaleye bakılabilir.
0
Tarık
Bu yorumunuzu mükerrer sandım için gönderdiğiniz bağlantıya bakamamışım, yazınız konuyla ilgili kısa bir açıklama ve güzel bir kaynak merkezi olmuş.
0
Dite
İçimden bir ses bu sadece "force tranier"'ın pc'e bağlanmış hali olacak ve herkes hayal kırıklığı yaşayacak diyor...
0
FZ
Aksam 10'da hep birlikte gorecegiz. Bu arada ben hayal kirikligi olacagini pek zannetmiyorum zira dikkat ederseniz soz konusu arastirmaci daha once benzerlerini yapmis ve videolarini da kaydetmis. Ciddi anlamda hayal kirikligi yaratacak bir sey olsa idi bununla yuk. lis. tezini tamamlamasi zor olurdu diye tahmin ediyorum.
0
FZ
NeuroSky headset gibi bir sey ile yapilabilse guzel olurdu.
0
Tarık
İzleyemedim ama herhalde birileri ya da Armağan Amcalar' ın kendisi daha sonra kayıtları yayımlayacaktır. Gerçi daha sonra YÖK tez zımbırtısından da belgeleri temin edilebilir sanırım.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İnsan zihni nasıl gelişir: Büyüme için önkoşullar

FZ

Takip ettiğim bilişsel bilim e-posta listelerinden birinde meşhur bilgisayar ve bilişsel bilimci, yapay zekâ alanının kurucularından Prof. Dr. Marvin Minsky'nin Society of Mind kitabından önemli bir bölümün çevirisi ile karşılaşınca bunu FM takipçileri ile paylaşmak istedim. Çeviri daha önce burada YTL ile ilgili bir psikolojik çalışmasının özetine yer verdiğimiz Ulaş Başar Gezgin tarafından gerçekleştirilmiş ve çağımızın önemli disiplinlerarası düşünürlerinden birinin görüşlerini, aklına takılan soruları yansıtıyor: Zihin nasıl gelişir, belirli evreleri var mıdır, bunlar arasındaki ilişkiler nelerdir, bizler bunu dışarıdan bakanlar olarak nasıl algılarız...

Dünyanın Akademik Bilgisi Slovenya'ya Göç Ediyor

FZ

Ekim ayında MIT (Massachusetts Institute of Technology) elindeki tüm eğitsel video içeriğini meşhur VideoLectures.NET web sitesine taşıdı. Son birkaç sene içerisinde muazzam atılım yapan, mühendislik ve bilim dünyasının YouTube'u ve daha fazlası olma yolunda ilerleyen sitenin başarıları bununla sınırlı değil elbette.

Atom Işınlandı (Kuantum Teleportasyon)

FZ

Laser kullanan iki bilimadamı ekibi bir atom ışınlamayı başardı.

California Institute of Technology´de çalışan Dr Jeff Kimble´ın Nature dergisindeki makalesine göre Boulder, ABD´deki National Institute of Standards and Technology merkezindeki ekip ile Innsbruck, Avusturya´daki Inssbruck Üniversitesi´ndeki ekip 1993 yılında IBM´de çalışan Charles Bennett´in önerdiği bir yönteme dayanarak ışınlama işini gerçekleştirdiler.

Söz konusu gelişme tüm farklı kombinasyonları aynı anda deneyebilecek kuantum bilgisayarlarının geliştirilmesinde kullanılacak.

Teleportasyon kullanabilen bir kuantum bilgisayarı şu anda bildiğimizden çok çok çok daha yüksek hızlarda bir veriyi bir yerden diğerine aktarabilecek.

Kaynak: http://www.theinquirer.net/?article=16620

eNTERFACE '07: Bilgisayarlarla İnsanca Etkileşim İçin

FZ

Avrupa Birliği 6. Çerçeve Programı'ndaki SIMILAR projesinin son durağına gelecek sene Türkiye ev sahipliği yapacak.

Deneyimli, yol gösteren araştırmacılar, doktora öğrencileri, yüksek lisans ve lisans öğrencilerini bir araya getirecek, yaklaşık 1 ay boyunca geceli gündüzlü ve somut teknolojiler üretmeye yönelik olarak düzenlenecek yaz çalıştayı eNTERFACE '07 16 Temmuz - 10 Ağustos 2007 tarihleri arasında Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenecek.

Keskinliğini kaybeden sınırlar...

darkhunter

CG/Render teknolojisi nereye doğru gidiyor bilinmez, ama bir önceki jenerasyonun hayalleri yavaş yavaş gerçekleşiyor...

Tamamen CG (Computer Graphics) teknolojisinin ürünü olan bu çalışma, CG teknolojisinin, şu anki sınırlarını çizmesi açısından ilginç bir örnek.

Özgün haber ve yorumlar için tıklayın.