Captcha Mucizesi

0
anonim

Dünyada insanoğlu tarafından hergün 60 milyona yakın CAPTCHA çözümlemesi yapılıyor. Her bir CAPTCHA çözümlemesi yaklaşık 10 saniye sürüyor. Tek başına bakıldığında çok kısa gözüken bu süre 60 milyon işlemle çarpıldığında 1 günlük iş saati kaybı 150.000 saati buluyor. Peki harcanan bu eforu faydalı bir ürüne dönüştürmek mümkün mü? Yakın zamanda birçok sitede görmeye başlayacağınızı tahmin ettiğim Recaptcha isimli küçük ve çok yaratıcı bir web uygulaması, bu kayıp saatleri insanlığın bilgi arşivinin sayısallaştırılıp çok daha geniş kitlelere ulaştırılmasını sağlayarak bizlere tekrar kazandırıyor.

Sistemin işleyişi çok basit. Örneğin elinizde aşağıdaki gibi herhangi bir kitapta hatalı taranmış bir metin var:

Bu metinde OCR tarafından okunamamış her sözcük CAPTCHA sorgulamasında kullanılmak üzere işaretleniyor. İnsanlara resim olarak gösterilen bu sözcüklerin CAPTCHA sorgulamasında karşılığı girildiğinde sistem sözcüğün doğru yazımını öğrenmiş oluyor.

Peki sistem kendi okuyamadığı sözcüğün kullanıcı tarafından doğru girildiğini nereden biliyor?

Bunu sağlayabilmek için kullanıcıya 1 değil 2 sözcük soruluyor. Bunlardan biri OCR tarama sonucundan gelen problemli sözcük, diğeri de sistem tarafından doğruluğu bilinen bir sözcük oluyor. Sistem doğruluğundan emin olduğu kaydın kullanıcı tarafından doğru girildiğini teyit ettiği takdirde diğer sözcüğün de doğru girildiğini kabul edip kullanıcının işlemini devam ettirmesine izin veriyor.

Elbette kullanıcının hatalı giriş yapabileceği gözönüne alınarak aynı sözcük defalarca farklı kişilere sorularak doğru sonuca ulaşılması sağlanıyor. Bu kadar basit bir yöntemle bu kadar etkili bir sonuç elde etmek gerçekten saygı duyulacak bir başarı...

Görüşler

0
muhuk
Güzel bir uygulama, kazan-kazan durumu yaratmışlar. Yine de ziyaretçiler için captchaları daha az sevimsiz hale getiremiyor.
0
fkoksal
Evet captcha sinir bozucu bir durum. Ama bu şekilde faydalı bir hale getirmek çok akıllıca olmuş. Captcha girerken yararlı bir şeyler yaptığını bilmek bu durumu daha az can sıkıcı hale getirecektir. En azından benim için.
0
xelon
İlk recaptcha haberini okuyalı 1 sene belki de daha fazla oldu. O zamandan beri her captcha görüşümde bu proje aklıma gelir.

Oldukça güzel ve anlamlı bir proje olmasına karşın ne yazıkki karşılaştığım site sayısı bir elin parmaklarını geçmez...
0
okanbatur
tarayicidan gecirilmis yazili resim dosyalarini, normal yaziya donusturme potansiyeli yuksek gibi gorunuyor
0
jfever
recaptcha kullanılarak yapılmış, yine recaptcha'nın yan ürünü olan emailhide'ın benzeri, görece daha pratik, türkçe hali: mail sakla
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Internet´in Gelişme Hızına Dair Rakamlar

FZ

Birleşmiş Milletler'in ülkeler arasındaki internet kullanım farkını ortaya koymak için yürüttüğü çalışmanın sonuçlarına göre internet hizmetlerini kullananların sayısı 655 milyonu geçmiş durumda. Gelişmekte olan ülkelerin toplamı bu rakamın üçte birini oluşturuyor. Geçtiğimiz senenin online nüfusunun 500 milyon olduğu hatırlandığında kullanım oranının geçtiğimiz yıla oranla yüzde 30 artış gösterdiği ortaya çıkıyor. Kullanım artışındaki dağılıma bakıldığında Asya yüzde 44'lük bir oranla lider durumda. Afrika yüzde 43, Latin Amerika yüzde 33, Avrupa yüzde 33'lük bir artış göstermiş. Araştırmanın en ilginç sonucu Kuzey Amerika'da internet kullanımının sadece yüzde 10 oranında arttığı. Buna karşılık e-ticaretin üçte biri ABD ve Kanada'da gerçekleşiyor.

Kaynak: Radikal Gazetesi, 2/12/2002

Matematik Dosyası

FZ

Matematik Dosyası Türkçe içerikli ve genel amaçlı bir matematik sitesi.

Söz konusu sitedeki en önemli bölümleri saymak gerekirse: Cebir, Logaritma, Diferansiyel Denklemler gibi kategorilere ayrılmış bir matematik tarihi; Cahit Arf gibi önemli Türk matematikçilerini de içeren bir matematikçiler ve hayat hikayeleri bölümü; içinde asal sayı test programı gibi programların bulunduğu bir JAVA uygulamaları bölümü (yalnız asal sayı applet'inde problem var, bir noktadan sonra saçmalıyor, çok büyük sayıları denemeyin ;-); Altın Oran, Fibonacci Sayılar gibi konuların ele alındığı özel konular bölümü; Soru-Cevap bölümü ve üyelerden gelen çalışmaların sergilendiği bir bölüm.

Hantal çalışmakla birlikte genel görüntü ve kategorizasyon bakımından mantıklı, içerik olarak da emin adımlarla ilerleyen bir site. Dünya çapındaki matematik fobisine bir darbe daha indirmesini ümit ettiğim bu siteye ve işleten ekibe başarılar dilerim.

America Online'dan dev kişisel gizlilik ihlali

tongucyumruk

Bundan birkaç ay önce Google'ın kullanıcılarının yaptıkları aramalara ilişkin bilgileri devlete açmayı reddetmeleri oldukça gürültü koparmıştı. AOL kişisel gizliliğin abartılan bir konu olduğuna karar vererek son üç ayda yapılan aramalara ilişkin verileri yayınladı. Veriler her ne kadar "kişisel gizliliğin korunması" amacıyla kullanıcı adları yerine rastgele sayılar koyularak açıklandıysa da aynı kullanıcının yaptığı aramaların aynı numaraya sahip olması arada bağlantı kurulmasını kolaylaştırıyor. Gelen tepkiler üzerine AOL şimdilik verileri internetten kaldırdı.

Phrack Efsanesi sona eriyor

o_ozardic

1985 yılından beri yayın yapmakta olan online Hacker dergisi Phrack 63. sayısıyla yayın hayatına son vereceğini duyurdu. Sitenin giriş sayfasında belirtildiğine göre dergi artık çıkmayacak, gerçek bir 64. sayı olmayacak, ancak dergi ekibi final sayısından sonraki iki yıl boyunca açık tutacak.

Jübile sayısında yayınlanmak üzere gönderilecek eserler için son kabul tarihi 10 Temmuz 2005 23:59 olarak belirtilmiş.

Milyonluk web sayfasının son numarası!

sundance

Daha önce haber yaptığımız MillionDollarHomepage.com'da finale yaklaşıldıkça heyecan artıyor.

26 Ekimden bu yana $504,000'lık satış yapan MillionDollarHomepage.com son bin pixeli de ebay üzerinden $1 fiyatla satışa çıkartmış. 151 kişi teklif vermiş durumda ve şu anki fiyat $38,200. Bir sonraki aşama da bence domain ismini satmak olur herhalde :)