Commodore Program Döküm Eki ve bazı istatistikler...

0
dcc
1986-1992 arasında yayınlanan Commodore dergisinin ünlü Program Döküm Eki'nde yayınlanan bütün programların bir listesini çıkardım ve bazı istatistiklere ulaştım. Buyrun bir bakın.

Görüşler

0
Tarık
Amaç nedir tam olarak anlayamadım. Tarih sürecine göre c64 ler üzerinde hakim olan dil mi vurgulanmış?
0
dtemarti
Bu çalışma güzel ama eksik fikir verebilir. Yani Basic vs Assembler kullanımı karşılaştırması PDE'ye yapılması parametrelerdeki eksikliği işaret eder istatistiksel yaklaşım olarak da tam bir analiz olmayabilir. Örneklem PDE'ye göre olmamalıydı. Bu kullanım açısından değilde derginin hangi dile ağırlık verdiği ile ilgili olmuş, Sonuçta Basic ağrlıklı dil ile pazarlanan dergi, satışların artması sonucunu doğurmuş olabilir.

PDE'yi MDE'yi 6502 Assembler'ı hatırlattığın için PDE'deki çoğu programı saatlerce uğraşıp C64'de kodlamış biri olarak teşekkürler.

0
fizikhack
ne demek istemiş bu program neye yarıyor
0
dtemarti
Ortada bir program (yazılım) yok. Sadece belli yıllarda yayınlanan adı belli dergiyi baz alarak milletin hangi programlama dilini tercih ettiği üzerine istatiksel bir yaklaşımda bulunmuş arkadaşımız.

Bence istatistiksel yaklaşımda bir eksiklik olsa da şimdilerde de milletin BASIC diline olan ilgisi değişmemiş gibi habire visual basic, asp, asp.net te çakılı kalıyorlar. Bilseler C ile başlayanları.....
0
FZ
Habire yaptığımız düzeltmeyi gene yapalım:

Visual Basic: Genel amaçlı bir uygulama geliştirme dili. Son hali Visual Basic.NET olup masaüstü ve web uygulamalarının geliştirilmesi için kullanılmakta, .NET platformunun sunduğu olanaklara dayanmaktadır.

ASP: Çeşitli dillerle programlanabilen (VBScript, JavaScript, vs.) web uygulamaları geliştirme platformu.

ASP.NET: Çeşitli dillerle programlanabilen (C#, Visual Basic.NET, JavaScript, Perl, Python, vs.) ve .NET platformunun üzerine kurulu web uygulamaları geliştirme platformu.
0
dtemarti
İyide arkadaş biz onun kaçıncı kuşaktan dedesi olan basicten bahsediyoruz. Ayrıca burada masaüstü web uygulaması karşılaştırması yapmana gerek yok C64'ten bahsediyoruz. Açılış konsoldan.

Visual Basic'de kullanılan birçok komut kümesinin dedeleri ile ilgili olmadığını söyleyemezsin.

0
FZ
Söyleyemem.
0
redogre
Vallahi benim için nostalji oldu, piyano programını kaydetmeyi beceremeyip 2 kere baştan sona yazdığımı hatırlıyorum.
0
sundance
Nostalji filan neyse, amacı da boşverin...

Çok acaip bir iş olmuş eline sağlık.

Nacizane orda zamanında Backgommon isimli programı runstop ile kırıp sonra da türkçeleştirdiğim döküm de var :) 32.sayıdaki Tavla, sanırım içinde ismim geçiyordu...

Bu program döküm eki, Türkiye'de bilgisayar programcılığına yönelik en acaip işlerden bir tanesiydi. Özellikle MDE ve BDE ile hata kontrollü program girme. Sekiz tane hexadecimal girip bir tane de checksum giriyorduk, aslına bakarsanız acaip bir overhead ama ne gam. Hatırlıyorum da, kızkardeşime rüşvet veriyordum, bana sayıları okusun da ben daha hızlı giriş yapayım diye.

Gidip düşüneyim biraz.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Islık Çalarak Bilgisayarınıza Hükmedin

FZ

Bilgisayarınıza ıslık ya da benzeri bir şekilde sesle kumanda edebilmek ister misiniz? Belli bir melodi çalınca bir programın çalışmasını? Başka bir şey mırıldanınca bir sistemin devreye girmesini?

Mükemmel Dark/Writeroom uygulaması!

sundance

Yaklaşık bir yıl kadar önce, "Yeter artık onlarca ekran, yüzlerce format seçeneği ve Internet arasında kaybolup gidiyorum, ben daktilo yazar gibi yazımla ilgilenmek istiyorum" diyen bir programcı, dertlerine çare olması ve tamamen yazdığı şeye odaklanabilmek için WriteRoom isimli bir yazılım geliştirdi.

Özellikle Getting Things Done ve Lifehacker tarafından ilgi gören bu ticari yazılımın bedava hali kısa süre sonra Darkroom ismiyle çıksa da, bu minimalist yaklaşımı, .NET gibi bir bağımlılıkla sunması yazılımın özgürlüğünü oldukça şüpheye düşürdü.

Hal böyleyken Q10 isminde bir program, sessiz sedasız, orjinal Writeroom'dan bile güzel bir ortamı hem de bedava olarak sunmaktaymış.

Open Office Sunumlarınızı Cep Telefonunuzdan Yönetin

anonim

Open Office eklentisi mOOo Impress Controller ile cep telefonunuzdan sunularınızı kontrol altına alın:

6 degrees of Wikipedia

FZ

"Six degrees of separation" lafı dünyadaki iki kişinin ortak tanıdıkları aracılığı ile düşündüklerinden çok daha yakın bağlantılı olduklarını anlatmak için kullanılır.

Six degrees of Wikipedia da benzer şeyi Wikipedia'daki ansiklopedi maddeleri için denemenizi sağlıyor. Tek yapmanız gereken siteyi ziyaret edip iki kavramı girmek. Eğer bir yönde sonuç çıkmazsa, diğer yönde de test etmek mümkün.

Fonksiyonel Programlama Gezegeni

FZ

Scheme, Common Lisp, Haskell, OCaml, F#, Emacs Lisp, vb. fonksiyonel programlama dillerine ve konularına dair Türkçe yazan çizen insanların günlük girdilerini tek bir yerde toplamayı amaçlayan Fonksiyonel Gezegen yayın hayatına birkaç gün önce başladı.