Google AI Yarışması Birincisi: Gábor Melis (ve Common Lisp)

0
FZ
Bir süreliğine dünyanın çeşitli yerlerindeki programcılara uykusuz ve adrenalin dolu geceler geçirten, eğlendirirken öğreten ve sosyal içerikli mesajlar içeren Google AI yani Google Yapay Zeka programlama yarışmasının birincisi Macar programcı Gábor Melis oldu. Melis yarışmayı Common Lisp dilinde geliştirdiği sistem ile kazandı.
Konuyla ilgili haberler:

http://ai-contest.com/rankings.php
Hungarian Lisp developer walks away with Google AI contest

Kazanan sistemin kaynak kodu: http://quotenil.com/git/?p=planet-wars.git;a=tree

Melis'in probleme yaklaşımı:

http://quotenil.com/Planet-Wars-Post-Mortem.html
http://quotenil.com/Google-AI-Challange-2010-Results.html

Not: FM'deki Lisp ile ilgili diger yazilar: http://www.fazlamesai.net/?topic=52

İlgili Yazılar

Diyelim Ki Elimizde Nesneye Yönelimli Bir Dil Yok - Alice Nesneler Diyarında

FZ

Elinizdeki programlama dilinde nesneye yönelimli (OO - Object Oriented) programlama imkanı olmasa idi ne yapardınız? İki seçenekten biri gelirdi aklınıza herhalde:
  1. OO desteği veren bir dil kullanmaya başlamak.
  2. Elinizdeki dile OO desteği katmak için uğraşmak.
Bu kısa yazıda Peter Norvig'in PAIP (Paradigms of Artificial Intelligence Programming Case Studies in Common Lisp) kitabının 13. bölümündeki birkaç kısa örnekten yola çıkarak "eğer Common Lisp dilinde CLOS (Common Lisp Object System) gibi bir şey olmasaydı bunu nasıl gerçekleştirebilirdik?" sorusunun cevabının ilk bölümüne göz atacağız.

Land Of Lisp Çıktı

okanakyuz

İleri seviye sitesindeki lisperati (Tılsımlı Programlama) (http://ileriseviye.org/Makale/lisperati-tr/) metninin orjinalinin yazarı Conrad Barski en sonunda bir lisp kitabı çıkarttı. Kitap Lisp diline bir türlü alışamayan meraklılar ile yeni başlayan kullanıcılara hitap ediyor. Ayrıca lisp dilini komik hikayeler ve karikatürler ile anlatmakta. http://landoflisp.com/ sitesinden kitabın 8nci bölümünü okumak da mümkün.

PL/scheme: PostgreSQL için Scheme

FZ

cs-lisp e-posta listesinde Volkan Yazıcı tarafından geliştirilen PL/scheme projesinin duyurusu bugün yapıldı.

Dama Oynayan LISP kodu - Altüst (Minimax) Algoritması

malkocoglu


Bilgisayarlar bir problemi yapay zeka kullanarak çözerken, kullandıkları teknikler; Karar ağacı, akıllı tahmin yeteneği ve o ana kadar geçilen yolu hatırlamaktır.
Bir rakibe karsi oyun oynayabilen bir yapay zeka algoritmasi bu tekniği bir ileri götürerek, rakibin hareketlerini de çözüm alanına almaya çalışır. Altüst (Minimax) algoritmasi, oyun zekası alanında bilinen bir algoritma; Yapay Zeka dersi için yazılmış ve altüst kulanan LISP Dama kodlarını sitemizden paylaşıyoruz.
Yapay Zeka ve Müsabaka - Altüst Algoritması

trendalicious: Trendy del.icio.us, CafeSpot

FZ

trendalicious, bir sosyal "bookmark"lama servisi olan del.icio.us için geliştirilmiş olan ve gerçek zamanlı web sitesi popülaritesini ölçüp yansıtan bir sistem. Son 60 dakika içinde en az iki kişi tarafından yollanmış URLler görüntüleniyor ve bunlar da güncel URL mesajlarının toplam sayısına göre derecelendiriliyorlar.

trendalicious'u yapan Will Glozer, aynı zamanda CafeSpot'un da programcısı. Kendisi ile yapılan bir röportajı buradan okumak mümkün. CafeSpot'un development blog'u da işin perde arkasını yansıtıyor.

Bu güncel, ilginç ve popüler web siteleri hangi platform ve dil ile mi hazırlanmış? Güzel bir soru... ;-) (ve daha güzel bir cevap!)

Kaynak: Planet Lisp, Lemonodor.