Google Benim Hakkkımda Ne Biliyor?

0
Titus
Google'ı bilmeyenimiz yoktur, arama motoru, e-posta servisi vb. bileşenleri ile sanal hayatımızı tamamen üzerine kurduğumuz bir oluşumdur Google. Herşey iyi güzel de peki biz birşeyler araştırırken Google da bizi araştırıyor mu? Bu soru uzun zamandır beni düşündürüyor du görünen o ki bu soruyu düşünüp duran başka biri daha varmış.

Görüşler

0
Tugba
Bana geçen günlerde iş yerinde çalışan bir kız email gönderdi. Kızın gönderdiği email'i okurken (ikiside gmail) sağ köşede çıkan google reklamlarının arasında ilgimi çeken linkler farkettim.

Bu linkler kızın bana gönderdiği email'in içeriğinde geçen kelimelere göre üretilmiş konular değildi. Kızın genel ilgi alanları ile ilgili konulardı.

Nasıl yani? Bu kişinin ilgi alanlarını ben biliyorum. Yani genel olarak ilgilendiği şeyler. Genelde internet'e girdiği zaman Google'da onları arar. Yada o konularla ilgili web sitelerine üye olur ve sanıyorum o web sitelerine de kendi email adresiyle kaydolur.

Aklıma gelen ilk şey bunun bir tesadüf olabileceği yönündeydi. Ama sonradan düşündüm ve bu derece tesadüfün olamayacağını anladım. Çünkü sağ köşede çıkan sponsor reklamlarındaki linkler gerçekten de email'in konusu üzerine üretilmiş ve gösterilmiş gibi durmuyordu.

Bana gönderilen email tamamen bilgisayar ile ilgiliydi. İçinde "çözünürlük, refresh rate, windows, masaüstü, ofis, 1024x768, LCD ve ekran kartından başka kelime de geçmiyordu. Fakat sağ tarafta çıkan google reklamlarında o kızın genelde ilgilendiği şeyler vardı.

Ben bu durumdan şüphelendim. Sağ tarafta çıkan reklamlar sanki kızın genel ilgi alanlarının araştırılıp hafıza da tutularak, o kızın ilgi alanlarına göre email gönderdiği kişilere de gösteriliyor olması gibiydi.
(Hani kızın arkadaşları da belki onunla aynı ilgi alanlarına sahip olabilir)

Belki bu durum bir tesadüftür diyeceğim ama kızı tanısaydınız ve email içinde geçen metni görseydiniz ve sağ köşedeki reklamları da inceleseydiniz, demek istediğimi çok daha iyi anlardınız.
0
bio
Tesaduf degil, ben de uzun suredir farkediyorum. Sadece o kisinin ilgi alanlari degil, o kisiyle daha once yaptiginiz yazismalarinizin icerigiyle ilgili reklamlar da geliyor gibi.
0
cemy
Eger google mail icerisinde iken (yani google a login durumda iken) google ile arama yaptıysa bunları saklaması normaldir.. zaten portal ın ozu kisiye ozgu olabilmesi degil mi dir..
0
metoikos
Bu şeyi ben de farkettim. Geçtiğimiz aylarda bir powerbook almayı planlıyordum. Uzun süre powerbooklar ile linux'u nasıl kullanırım vs. şeyleri aradım durdum. Tabii powerbookların özellikleri vs hakkında pek çok arama yaptım. Şu an öyle bir durumdayım ki, hem google, hem de yahoo da reklamlar powerbooklar mac'ler ile ilgili, hatta gelen spam mesajlar bile bu başlıklar ile geliyor. İnternette bir şeyler ararken tedirgin hissediyorum kendimi şu an, çok garip bir duygu.
0
schaman
Her şeyi biliyor. (Büyük birader seni izliyor)
Bi aralar zamanım olsaydi en azından bu konuyla ilgili bir türkçe döküman yazacaktım.

Google'da arama yaptığınızda - ip adresinizden Türkiye'den bağlandığınızı biliyor. Misal sizin bulmanızı istemediği bazı sayfaları çıkarmayabilir. bunla ilgili de ilginç araştırmalar var. Internet=Google diye bir saplantıya vardığımızdan başka program/site ile aramak aklımıza bile gelmiyor.

Google, çalışma mantığından dolayı da arama robotlarıyla web sitelerini tarıyor.

Özellikle gmail ile işin sınırı da kalmadı. Maillerinizi silmemeniz için her şeyi yapan bir sistem sonuçta. Bu konuda neden üphelenmiyorsunuz?

Şimdi aslında bütün bunlar, yani indekslemeler felan aslında çalışma mantığıyla ilgili ama kötüye veya belirli bir ülkenin çıkarına kullanılmadığı ne malum?

Açık kaynak kodlu arama motorları varken ve bunlardan bir ağ yapılabilecekken, bir firmanın arama motoruna bağlı kalmak ne kadar mantıklı?

Bence bunlar üzerine konuşulmalı ....
0
memiscet
ben bu hadiseye cok farkli bir sekilde sahit oldum, ben yutdisinda yasiyorum ve yasagidim yerlerde de Turk arkadaslarim var, bir gun onlardan birinden gmaildeki email adresime Turkce email aldim, isin ilginc tarafi sag taraftaki yayinlanan reklamlar turkceydi, benim de aklima takildi google acaba bu bilgileri hangi kriterlere gore buluyor, google'i kullanarak yaptigimiz aramalar'a goremi yoksa email'e gore mi? acikcasi bununla alakali bir arastirma yapacak kadar cok meraklanmadim, ama pazarlama ve insanlara ulasmak icin bu insanlar cok paralar harciyorlar, kimbilir daha hangi kriterleri kullaniyorlardir.
0
Tugba
Ben Gmail'e güvenmiyorum.
0
Tugba
Bence bu web sitesi aramakla ilgili. Eğer Google'a oturum açarak arama yapıyorsan o kelimelerden genel ilgi alanın çıkartılıyor ve hesabına kaydediliyor olabilir.

0
yokat
Ne yani, google'da bir kelime aradığımızda google bu kelimenin geçtiği sitelerin listesini mi gösteriyor?! Gâvur yapıyor be. İnternette gerçek ismim yerine bir takma isim kullanmam gerektiği konusunda annem haklıymış.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Google'da çalışmak için ne yapmalı?

FZ

Hiç köpek gezdirerek para kazandınız mı? Yalnız mı yoksa grupla mı çalışmayı tercih ediyorsunuz? Herhangi bir konuda dünya rekorunuz var mı? Doğru cevaplar size Google'da bir iş sağlayabilir.

'Kaliteli ve zeki' elemanlar çalıştıran arama motoru Google, seçeneklerini genişletti. Artık kitap yazan veya kendi kulübünü kuran insanlarla çalışmayı seçiyor. Google'ın hızla gelişen arama ve reklam bölümleri için daha fazla mühendis ve satış temsilcisine ihtiyaç var. Bu yüzden her ay eline ulaşan 100 bin başvurudan en pırıltılıları seçebilmek için otomatik bir yol başlattı. Başvuranların doldurduğu ayrıntılı online ankette, adayların davranış, kişilik özellikleri ve hayatı araştırılıyor.

Google'dan Dev Adım: Google TiSP

parsifal

Google, TiSP projesi ile yine adından söz ettirmeyi başardı :)

RSS'ler İçin Google Reklamları

butch

Yoğun içerik sağlayan ve bu hizmeti ufak da olsa bir gelire çevirmek isteyenler için önemli bir rol üstlenen Google Reklamları, uzun bir süredir çözüm bekleyen bir konuya daha el attı. RSS besleme(feed) için Google Reklamları deneme sürüşüne bir süre önce başladı.

GoogleX

anonim

Google yazılım mühendislerinden Chikai Ohazama, Google arama motorunun ana sayfası için hazırladığı bir alternatif tasarımı Google Labs üzerinden yayınladı. Ancak tasarım bir süre sonra Google Lab'dan geri çekildi...

Google ve İşe Eleman Alma Yöntemlerinden Biri Daha

FZ

Askerliğini yapmakta olan matematikçi bir dostumun dikkatini çekmiş, Google'dan eski bir blog girdisi, paylaşayım dedim. Euler sabitinde, virgülden sonra akıp giden sayı dizisi içindeki ilk 10 basamaklı asal sayıyı soran ve bunun sonucuna .com uzantısı ekleyip oluşturulan URL'den bilgisayarcılara çağrı yapan bir ilan! ;-)

http://www.google.com/googleblog/2004/07/warning-we-brake-for-number-theory.html

Eğer cevabı biliyorsanız (ya da bulabiliyorsanız), web tarayıcınızdan ilgili siteye gidip ne olduğunu görebilirsiniz ;-)