İlgili Yazılar

Internet, Dil, Sosyoloji

FZ

İnsan dilleri sürekli bir değişim içinde, binlerce yıllık süreçlerde bu mavi gezegende pek çok doğal dil ortaya çıktı, bir kısmı öldü, bir kısmı Baskça, Arnavutça gibi Avrupa'nın göbeğinde izole şekilde varlığını sürdürdü, bir kısmı da zenginleşerek ve diğer dillerle alışveriş halinde günümüze dek geldi.

Sanırım sıra Internet'in doğal dilleri etkilemesine geldi. Etik tartışmaların ötesinde ele alınması gereken, analiz gerektiren bir olgu yavaş yavaş kendini belli etmeye başlıyor.

Internet B*ktur!

FZ

Siber yaşam yeni bir kültür yarattı ama herkes için aynı sonucu doğurduğunu söylemek mümkün değil. İşte 11 alternatif bakış açışı. Bakalım bu garip ve radikal manifestoya ne tür tepkiler gelecek:

Captcha Mucizesi

anonim

Dünyada insanoğlu tarafından hergün 60 milyona yakın CAPTCHA çözümlemesi yapılıyor. Her bir CAPTCHA çözümlemesi yaklaşık 10 saniye sürüyor. Tek başına bakıldığında çok kısa gözüken bu süre 60 milyon işlemle çarpıldığında 1 günlük iş saati kaybı 150.000 saati buluyor. Peki harcanan bu eforu faydalı bir ürüne dönüştürmek mümkün mü? Yakın zamanda birçok sitede görmeye başlayacağınızı tahmin ettiğim Recaptcha isimli küçük ve çok yaratıcı bir web uygulaması, bu kayıp saatleri insanlığın bilgi arşivinin sayısallaştırılıp çok daha geniş kitlelere ulaştırılmasını sağlayarak bizlere tekrar kazandırıyor.

Ripe 52 Toplantısı İstanbul'da

sundance

Internet politikaları konusunda belki de en önemli organizasyonlardan biri olan RIPE'ın bir sonraki toplantısı 24-28 Nisan tarihleri arasında İstanbul'da yer alacak.

Toplantılara $400 avroluk tüm etkinlik ya da 125 avroluk günlük katılım ücretleri ödeyerek isteyen herkes katılabiliyor, öğrenciler için de %50 indirim sözkonusu. Türk Telekom'un ev sahipliğinde yapılan toplantılar, daha sonra "şerrefsizim benim aklıma gelmişti" dememek isteyenler için iyi bir fırsat olabilir ;)

Babil Kulesi Internette

SHiBuMi

Geçenlerde Internet üzerinde kullanabileceğiniz kaliteli bir İngilizce-Türkçe sözlükten bahsetmiştim. Geçen hafta bir dergi CDsinden çıkan çok daha geniş kapsamlı, yalnızca internete bağlıyken değil, bağlı olmadan da kullanabileceğiniz ve oldukça kolay bir kullanıma sahip bir sözlük programı buldum. Adı Babylon.