Metalabs + GNU.org tek bir DVDde !

0
sundance
8.3 milyar byte, açık haliyle 23 Gb program arşivi. Hepsi Linux, hepsi GPL. Böyle bir arşiviniz olsun ister misiniz ? www.yggdrasil.com size bu imkanı sağlıyor. Metalabs ve GNU.org'un yansılarını alıp tek bir DVD'e basıyorlar. Bence böyle bir kolleksiyon kaçmaz.
1992 yılında ilk install edilebilir Linux Cd-Rom'u yapan Yggdrasil, şimdi de ilk DVD-9 (çift yüzlü 7 küsur Gb veri içerebilen) Linux arşivini yaptı !

Tabi böyle dev bir arşivin içinde neler olduğu çok önemli. Basitçe Metalabs ve Gnu.org arşivi olan bu Cd'de içerik olarak da hassas davranan Yggdrasil iki özelliğe dikkat etmiş. Birincisi sadece Linux dağıtımlarının çok fazla yer kapsayacağını ve bunların diğer birçok şirket tarafından da sağlandığını gözönüne alarak, dağıtımları DVD'nin dışında tutmuşlar. Bir de tamamen bedava olmayan hiçbir yazılımı bu arşive dahil etmemişler.

Sözkonusu DVD herhangibir DVD-Rom da çalışabilmekte. İçindeki dosyalar maksimum verimde sunulsun diye sıkıştırılmış haldeler (gzip+tar). DVD'nin içinde HTML olarak index dosyaları, hatta bir search mekanizması bile var.

Açık kaynak kodlu yazılımlara merakınız varsa bence kaçırmamanız gereken bir arşiv bu.

Maliyet mi ? Gayet makul $24.95+$10(uçak postası) kredi kartıyla sipariş verdiğiniz takdirde bir hafta içinde DVD'niz elinizde oluyor.

İsteyenler için yıllık abonelik imkanları da sözkonusu. Ne de olsa bu arşiv devamlı yenilenmekte, Yggdrasil ise yılda dört defa yeni DVD basıyor. İsterseniz uygun bir abonelik ücretine bu DVD'lerin size gönderilmesini sağlayabiliyorsunuz.

www.yggdrasil.com
gnu

İlgili Yazılar

GTK Sözlük 2.0

anonim

Uzun süredir bir değişiklik yapılmayan gtksozluk, 2.0 sürümü ile oldukça değişerek geri döndü. Bu sürüm en önemli gelişme GNOME kitaplıkları kullanılmadan sadece GTK2 kitaplığı kullanılarak yazıldı. Görüntüsü değiştirildi. Araması oldukça hızlandı. Uygulama ve ekran görüntüsü www.linuxprogramlama.com adresinde bulunmaktadır.

Qt LGPL Oluyor

anonim

Nokia Qt'u satın aldığından beri Qt lisansının LGPL olabileceği telaffuz ediliyordu. Qt'un resmi sitesindeki açıklamaya göre bu beklenenden de çabuk gerçekleşiyor. Mart ayında çıkacak olan Qt 4.5 ile masaüstü ve gömülü platformlar için lisans seçenekleri arasına LGPL de eklenecek.

Linux masaüstünde önemli bir ağırlığı olan Qt'un Symbian portunun da hazırlanmakta olduğunu hatırlatalım. Ülkemizde hazırlanan Pardus Linux dağıtımı da Qt temelli olması nedeniyle bu gelişmeden, Linux ekosistemi oluşturma gücü açısından olumlu bir şekilde etkilenecektir.

OpenVista Çıktı

meddah

Sizin de benim gibi ilk aklınıza gelen Windows Vista'nin açık kodlu haliyse yazıyı okumaya devam etmenizi öneririm. :-)

Uludağ Pardus çıktı!

dfisek

Gaziantep Üniversitesi'nde düzenlenen Akademik Bilişim 2005 konferansında duyurulan ve katılımcılara dağıtılan Pardus Çalışan CD, Pardus Ulusal İşletim Sistemi'nin CD üzerinde çalışan sürümünü içeriyor. CD içerisinde ofis araçları (metin düzenleyici, hesap tablosu, sunum hazırlayıcı, vb.), İnternet araçları (tarayıcı, e-posta, sohbet, vb.), çokluortam ve grafik araçları (film oynatıcı, müzik çalar, vb.), oyunlar ve çok sayıda uygulama mevcut. [ Ulusal Dağıtım ]

Apache arayı açmaya başladı

sundance

Her ay olduğu gibi bu ay da Netcraft Web Sunucuları Raporu açıklandı.

28,669,939 Web Sunucusu`nun istemlere cevap vermesi şeklinde yapılan araştırmada Apache`nin %60.25 olan popülaritesini %62.55`e taşıdığı, bunun yanında Microsoft IIS'in %0.89luk bir artışla %20.64`e, Iplanet(Sun&Netscape)`inse %6.7`e ulaştığı gözlemlendi.

Bu arada oldukça yetenekli Apache 2.0 Beta'nın da lansmanı yapıldı.