WikiLeaks Sarsıntısı Devam Ediyor!

0
sundance
Ekvator hükümeti geçmişte de birçok defa, üst düzeyde önemli dökümanı sızdıran WikiLeaks kurucusu Assange'yi güvenli ve özgür bir ikamet için Ekvator'a davet etti.

Hayatından endişe ettiği için uzun süredir havaalanlarında yaşadığını söyleyen Assange'ye, Ekvator makamlarından gelen bu sığınma teklifi Amerikan Dışişleri'nin 250,000 dökümanının iki gün önce basına sızdırılması ile büyük sarsıntı geçiren uluslararası diplomasi için de ilginç bir gelişme.

Doğrulama imkanı bulamasak da sözkonusu WikiLeaks dökümanlarının Türkçe hallerine WikiLeaksTr.com adresinden ulaşabilirsiniz.
Akla Bismarc'ın meşhur lafı geliyor "Sosis ve devlet işlerine saygı duymaya devam edebilmek için onların üretimini görmemek gerekir."

Yayınlanan belgelere biraz bakınca çok ilginç sonuçlar çıkıyor.

En göze çarpanı, Amerikan Büyükelçilikleri içinde en yoğun trafiğin Ankara Büyükelçiliği'nden kaynaklanması. Öyle ki bu trafik Bağdat Büyükelçiliği'nden bile fazla. Belgelerin halka ifşasından önce, Amerikan Hükümeti bu hareketin sayısız masumun hayatını tehlikeye atacağını belirtmesine karşılık Assange, sözkonusu kişilerin isimlerinin belirtilmesi durumunda bunları dökümanlardan çıkartacaklarını belirtmiş.

Bir başka önemli nokta da WikiLeaks'in siteyi yayın dışı bırakmaya yönelik olası bir saldırıya karşı belgelerin önemli bir kısmını, bir gün önceden Der Spiegel, Guardian ve New York Times ile paylaşmış olması.

Sözkonusu belgelerin yaklaşık 8000 kadarının da direkt Türkiye ile ilgili olduğu belirtiliyor. Bunlarda önde gelen hükümet üyeleri ile ilgili yurt dışı hesapları olmasından, borsada manüpilasyon yapmalarına kadar çok değişik iddialar da yeralmakta.

Amerikan hükümeti ise sözkonusu belgeleri halen yalanlamadı, öte yandan Ekonomi Bakanı Şimşek ve İç İşleri Bakanı Vecdi Gönül hemen birer yalanlama yayınladılar.

Belgelerin düzmece olmadığını ama yine Amerika'nın çıkarları doğrultusunda, başta Arap liderlerinin ikili siyasetlerini gözler önüne sermeyi ve kamuoyu önünde küçük düşürerek etkilerini azaltmayı hedeflediği, buna ek olarak da "bakın biz bir şekilde şunu şunu gerçekleştireceğiz, yolumuza çıkmayın" diye sinyal verme yöntemi olarak bu bilgileri sızdırdığı da komplo teorileri arasında.

İlgili Yazılar

Bir Çağrı Hakkında

anonim

Arada sırada da olsa ziyaret ettiğim ve bayağı bilgi aldığım DELPHITURK sitesinde, sitenin üyelerinden birisi olan Sn. Tarık BAĞRIYANIK'ın bir mesajı gözüme ilişti...
Ben de, camia ile daha içli dışlı olan siz (biz) Fazlamesai üyelerinin bilgisine sunuyorum...

Internet'te 'Sıkıyönetim' e Geçildi

FZ

İnternet evlerinden ve toplu kullanım mekanlarından internete erişime 'olağanüstü' kısıtlayıcı tedbirler getiren yönetmelik Başbakanlık tarafından resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Artık 'mülki amir'den izin almadan toplu kullanım amaçlı internet mekanları açılamayacak. Yönetmelikten en fazla internet Kafeler etkilenecek.

Ortaokul Mezunu “Genetikçi”

anonim

internethaber.com: Mustafa Bilgiç, ortaokul mezunu olmasına rağmen, adeta bir genetikçi gibi uğraşarak beyaz tavuskuşu üretti.

Ulubat Gölü kıyısındaki 20 dönümlük araziyi cennete çeviren ve ömrünü doğa korumacılığına adayan Mustafa Bilgiç, “uzun yıllardır bütün enerjisi ve birikimini, kuş ve ağaçların bakımına harcadığını” söyledi.

Oluşturduğu “cennet”te 50’yi aşkın kuş türü bulunduğunu, ancak “bunların arasında kendisi için ayrı bir yeri olan tavus kuşlarını çok sevdiğini ifade eden Bilgiç, şu anda da ‘gelin gibi’ beyaz tavus kuşu üretmenin mutluluğunu yaşadığını” kaydetti.

Türk Telekomdan Internet´e Yeni Zam

sametc

İnternet erişiminde kontür sürelerini kısaltan Türk Telekom, bu uygulamayla yüzde 17 oranında zam yapmış oldu.

31 Mart — Türk Telekom’dan yapılan açıklamaya göre, kurum, 145, 0822, 200’lü numaralarla başlayan dial-up erişimlerin kontör atış periyotlarını yeniden düzenledi. Yeni düzenlemeyle telefon hattı üzerinden normal saatlerde bir saatlik internet bağlantısı 943 bin TL’den, 1 milyon 100 bin TL’ye çıkmış oldu.

Bilimsel Toplantıların Duyuru Siteleri: Erişilebilirlik Üstüne

FZ

İki farklı bilimsel toplantı. İki farklı duyuru web sitesi.

Bu sitelerin amacı nedir, bağlanan kişiye en kestirme yoldan o bilimsel toplantı ile ilgili detayları sunmaktır öyle değil mi, yani toplantı yeri, tarihi, katılım şartları, vs.

Amaç bilgi vermekse bunun için standartların kullanılması, web sitesinin olabildiğince hedefe yönelik, kolay erişilebilir ve her türlü platformdan ulaşılabilir olması gerekmez mi? Böyle bir iş için grafik etkilerin yoğun olduğu, tamamen FLASH tabanlı bir siteyi mi tercih edersiniz yoksa w3c standartlarına uygun metin tabanlı web tarayıcılarla dahi görüntülenebilecek bir siteyi mi? Tüm içeriği, tüm bilgileri bol grafik efektli bir FLASH dosyasının içine gömerek mi sunmayı tercih edersiniz yoksa metin tabanlı HTML ya da XHTML olarak sunmayı mı? Amaca uygun iş yapmayı mı yoksa sırf teknoloji olsun diye teknoloji kullanmayı mı?

Yorumu size bırakıyorum, buyrun kıyaslayın (kendiniz de benzer örnekler bulabilirsiniz):

1- http://www.dilkongre2004.anadolu.edu.tr/

2- http://cs.bilgi.edu.tr/pages/turing_days/

Not: İkinci web sitesi ile ilgili tek eleştiri Türkçe halinin olmaması olabilir ki söz konusu etkinlik İngilizce gerçekleştirileceği için belki bu mazur görülebilir (yine de Türkçesinin olması kötü olmazdı).